Müşteri Hizmetlerimiz: 0232 207 3 207
ÜRÜNLERİMİZ

Beslenme ve Mavi Işık Koruması: Gözleri Destekleyen Besin Maddeleri

Beslenme ve Mavi Işık Koruması: Gözleri Destekleyen Besin Maddeleri
4 Ocak

Beslenme ve Mavi Işık Koruması: Gözleri Destekleyen Besin Maddeleri

Dijital cihazların kullanımı günlük hayatımızın normal bir parçası haline geldi ve muhtemelen bu yazıyı şu anda bir ekranda okuyorsunuz. Ancak ne yazık ki ekranlara olan ihtiyacımızın yol açtığı bazı olumsuz durumlar söz konusu.

Araştırmalar, ekranları daha sık kullanan insanların yaşa bağlı göz rahatsızlıkları1 yaşama riski altında olduğunu gösteriyor. Aslında bu konuyla ilgili endişe, cihazınızdan yayılan ve zarar verme potansiyeli olan bir ışığa – mavi ışığa - maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Ekranların yakın bir zamanda ortadan kalkması beklenmediğinden, gözlerinizi korumak için şimdiden adımlar atmak akıllı bir seçim olacaktır.

Mavi Işık Nedir?

Mavi ışık, bilgisayar ekranları, akıllı telefonlar ve diğer dijital cihazlardan yayılan bir ışık türüdür. Mavi ışık, görünür ışık spektrumunun bir parçası olan yüksek enerjili bir ışıktır. Güneş de önemli bir mavi ışık kaynağıdır, ancak ekranların hayatın her aşamasında çok kullanılması nedeniyle, mavi ışığa maruziyet son birkaç on yıllık sürede çarpıcı bir şekilde artmıştır.

Çoğunlukla güneşten gelen bir miktar mavi ışık bizim için faydalıdır. Sirkadiyen ritimlerimizi (uyku ve uyanma döngüsü) düzenlemeye yardımcı olur, bizi uyanık tutar bilişsel işlevi destekler. Ancak ekran karşısında çok fazla zaman geçirdiğinizde mavi ışık miktarı hızla artar ve gözlerinize zarar verebilir.2

Mavi ışık, melatonin üretimini baskıladığı için uyku döngümüzü de kesintiye uğratabilir. Sabahları güneş doğduğunda bu arzu edilen ilk şey olsa da gece geç saatlerde ekran kullanımı, uykuya dalmış olmanız gereken bir zamanda sizi tamamen uyanık tutabilir.3

Mavi Işık Ve Göz Sağlığına Etkisi

Mavi ışık yayan ekranların veya dijital cihazların önünde daha fazla zaman harcandığı için göz yorgunluğu ve gerginliği giderek yaygınlaşan şikayetler haline geliyor. Mavi ışığa uzun süre maruz kalmanın aynı zamanda görüşü de anlamlı oranda bozduğu bulunmuştur. Maruziyet, retina hücrelerinde meydana gelen hasar ve görme sorunlarıyla ilişkilidir.4

Özellikle telefonlarda aşırı ekran kullanımı, bu maruziyeti katlayarak arttırmıştır. Mavi ışık gözünüzde daha derine nüfuz edebilir ve görünür mavi ışığın neredeyse tamamı retinaya ulaşır.1 Bu durum, göz yorgunluğuna, kuruluğuna ve hatta retina hasarına yol açabilir.

Araştırmalarda, aşırı ekran kullanımının, gençlerde görme yeteneğini olumsuz etkileyen bazı sorunların oluşma riskini neredeyse iki katına çıkardığı bulunmuştur.5 Mavi ışığa maruziyet, gözlerinizde oksidatif hasarı şiddetlendiren inflamasyonda (iltihaplanmada) artışa da da yol açabilir.6


A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/izmed/public_html/system/core/Output.php:538)

Filename: core/Common.php

Line Number: 570

Backtrace:

A PHP Error was encountered

Severity: Compile Error

Message: Declaration of Phalcon\Translate\Adapter\AbstractAdapter::offsetUnset() must be compatible with ArrayAccess::offsetUnset($offset)

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace: